Lifestyle Travel

Off to Macau!! – Day 11

2015-10-16

11. napocska:
Ma délelőtt indultam Makaóba, itt leszek 5 napot, aztán visszamegyek Hong Kongba.
Makaó hasonló Hong Konghoz: ugyanúgy Kínához tartozik, de önálló igazgatású, viszonylag kicsi terület. Népessége viszont annál nagyobb, a föld második legsűrűbben lakott területe. Talán a legérdekesebb Makaóban, hogy portugál gyarmat volt, csak 1999-ben csatolták vissza Kínához, így a portugál és a kínai kultúra együttélése hihetetlen különlegessé teszi ezt a helyet. Ez a keveredés az épületeken át a konyháig mindenhol jelen van. Nagyon érdekes.

Hong Kongból hajóval a legegyszerűbb megközelíteni, mindössze egy óra az út. Fél egy körül meg is érkeztem, a vezetőedző és az egyik tanítványa a kikötőben vártak. Ide tényleg úgy jöttem, hogy SENKIT sem ismerek. A makaói kötélugrás még elég fiatal, a versenyzők száma viszonylag alacsony. Megmondom őszintén talán ma volt a holtpont. Nagyon furcsa volt, hogy hirtelen minden megváltozott, idegen emberek közé kerültem. Hiába tudtam mikor megérkeztem, hogy csak 5 nap lesz, mégis rögtön vissza akartam menni a jól megszokott, megszeretett kis közegembe. A megérkezésem után nagyon gyorsan történt minden: 14:00-től már tanítanom kellett egy tesiórán, ez 15:40-ig tartott, aztán 16:00-kor már a következő iskolában tartottam edzést 18:00-ig. Utólag visszagondolva talán emiatt volt bennem negatív érzés. Nem volt időm megbarátkozni az új helyzettel, hiszen egy idegen helyen az egyik ismeretlen iskolából kerültem hirtelen a másikba, és pár óra leforgása alatt annyi új ember, helyszín, kérdés és hatás ért, hogy azt hiszem, ez túl sok volt egy napra.

A kikötőben az első kérdéseik között szerepelt, hogy szeretem-e a motorokat, nem félek-e tőlük. Először nem értettem miért olyan fontos infó ez. Viszonylag hamar kiderült: 10 perccel később fel kellett ülnöm egyre – persze nem én vezettem – haha. 😀 Iszonyú jó volt!!! Mint utóbb megtudtam, Makaón nagyjából egyenlő (ha nem több) a motorok száma az autókéval. Még sosem láttam ennyi motort az utcákon. Nagyon szokatlan és izgalmas volt: megálltunk egy piros lámpánál, a motorosok egyből a kocsisor legelejére mentek, és amikor zöldre váltott a lámpa, vagy huszonöt motoros együtt indult el – olyan érzésem volt, mintha egy versenyben lennénk! 😀 Azt mondták, azért használnak ennyien motort, mert Makaó területe nagyon pici, az emberek (és ezáltal az autók) száma viszont nagyon nagy: óriási forgalmi dugók alakulnak ki, amiket így ki tudnak kerülni. Biztonságos, hiszen az egész közlekedésük e köré épült.

Az első iskolában egy tesi órán kellett tanítanom, összevontak két osztályt. Ez hatvan gyereket jelent, akiknek többsége még sosem látott kötelet!! Hirtelen azt sem tudtam, mit kezdjek a helyzettel. Rendezett sorokban is éppen hogy elfértek egymástól. Én egy kis színpadon álltam, mikrofonnal a kezemben. Ijesztő volt a szituáció, velem szemben hatvan, angolul nem tudó kisgyerek, kötéllel a kezükben. Újabb kihívás elé néztem! 😀 Sok segítséget kaptam az iszonyúan kedves tesitanártól (bár ő szintén nem tudott angolul, így szereznünk kellett valakit, aki fordít 😀 ), illetve az ott tanuló, már kötél edzésre járó gyerekektől.
Azt hiszem, végül jól megoldottuk a helyzetet, a gyerekek végig mosolyogták az órát, élvezték azt, amit csinálunk. Ezt szerettem volna. :)

A második suli – ami egy középiskola volt, ahol 2-3 éve vannak már edzések – után elhoztak a makaói kötélugró szövetség vezetőjéhez, itt fogok lakni. Van két kislánya, iszonyú cukik. Egy 10 és egy 13 éves, a kisebbik kötelezik csak. Mindannyian úgy beszélnek angolul, mintha az anyanyelvük lenne!! Isteni finom portugál vacsival vártak, élveztem az európai ételeket és naaagyon jót beszélgettünk a gyerekekkel, annak ellenére, hogy kisebbek. Így estére már sokkal sokkal jobban éreztem magam, és biztos vagyok benne, hogy eszméletlenül jó négy nap elé nézek! :}
xxx

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com